
Alles boven de 15% is fooi, de waardering voor de geleverde service. Die fooi is in Nederland ook gebruikelijk.
Ik heb het op verschillende plaatsen achter gelaten, maar meestal onder het kussen. Dit doe ik omdat het geld soms anders gaat naar degene die de kamer inspecteert, en niet het kamermeisje. De gedachte hiervan heb ik eigenlijk van een vriend overgenomen. Het kamermeisje snapt heus wel dat het voor haar bedoeld is (tenminste, als het je laatste nacht is.. ik geef niet elke dag apart een fooi maar doe dit bij mijn laatste dag voor het hele verblijf).robertm schreef:En waar leg je die fooi dan neer voor het kamermeisje, zodat ze weten dat het voor hun is?
mvg, Robert
Hoe oud moet dan iemand zijn volgens jou? Ik ben zelf nog niet zo oud nee, pas 33 jaar, maar mijn ouders kennen dit ook niet (en ga nu niet zeggen dat iemand die geboren is in 1949 of in 1919 niet oud genoeg zou zijn).6foot6 schreef:Daar ben je vast niet oud genoeg voor, het was ook niet echt een fooi maar een vergoeding voor de bedieningjiejie schreef: Dat is, eerlijk gezegd, nieuw voor mij.
Deze stond apart vermeld op de rekening.
Ik zei al eerder dat ik mensen met restaurants ken, ook in bars met terrasjes trouwens, en die moeten het echt van de fooien hebben.. Ze krijgen wel wat salaris en daarmee zou je kunnen zeggen dat de bediening is inbegrepen, maar dat is dus echt niet om over naar huis te schrijven, het is alleen het wettelijk verplichte minimum loon, en dat is echt geen vetpot voor het werk wat ze moeten doen en daarom is in de meeste restaurants, terrassen en dergelijke, een tip geven (5 tot 10 procent) is echt wel gebruikelijk.6foot6 schreef:Ik heb niet de prijzen op enig moment met 15% naar beneden zien gaan, dus de bediening is nog steeds inclusief
Van mij dus in Europa geen fooi .
Vroeger kreeg de ober in Nederland ook slechts een laag loon en moest hij de rest middels fooien erbij verdienen. Op een bepaald moment was er een wetswijziging waarbij de obers en kelners ook het minumum loon moesten worden betaald, ik weet niet meer precies wanneer dit was. In Belgie werd het korte tijd later ook ingevoerd rond de invoering van de LOI wet in 1965 dus ik vermoed in Nederland een jaartje eerder of zo. Net na de invoering was het gebruikelijk dat onderaan de menukaart de tekst stond "18% bedieningsgeld inbegrepen", opdat de klant niet tweemaal het personeel zou moeten betalen. Die wetten gelden nog steeds in NL en BE, maar de tekst is verdwenen op de meeste menukaarten. Vandaar dat men zegt in NL is fooi niet verplicht. In de US is het inkomen van het personeel voor een groot deel nog steeds afhankelijk van fooien. Voorbeeld: in Colorado is het minumumloon $7.28/uur, echter dit geldt niet voor "tipped employees" daar is het minumum loon slechts $4.26/uur (bron).jiejie schreef:Dat is, eerlijk gezegd, nieuw voor mij. Ik heb veel kennissen werken in restaurants en heb zelf een hele tijd in een entertainment business gezeten waar we ook dicht bij dit soort zaken kwamen, maar ik heb hier eerlijk gezegd nooit van gehoord. Ik zeg niet dat het niet zo is, alleen dat het nieuw is voor mij.Loek schreef:In nederland is de tip 18% (inbegrepen), of de bediening nu goed was of niet.
Ik ben 1 keer naar hooters geweest en ze zijn daar zeer aardigAls je problemen hebt met de barpersonen, dan ga je toch duidelijk naar de verkeerde bars. En nee, niet alle bars hebben hier vrouwelijk bedienend personeel, er lopen ook genoeg gewone jongens rond (misschien te vaak naar Hooters? )
Ik heb geen probleem met het uitrekenen van de fooi, alleen wel met te weten wanneer ik ze moet geven en hoeveel. En ook of de fooi nu al gerekend is of niet.15 procent is niet een rekensom waar je een rekenmachientje nodig hebt: 10 procent is de komma 1 plaatsje verschuiven, 5 procent is de helft daarvan, optellen en afronden. Klaar. Maar ik ben dan ook zo stokoud dat ik nog hoofdrekenen heb geleerd, rekenmachientjes waren toen nog niet uitgevonden
In de meeste bar's die ik in St louis heb bezocht hebben de bartenders echt wel geen tijd om een gesprek met de klant aan te gaan. Er is meestal zoveel volk dat ze het ene drankje na het andere moeten maken. Wat ik meestal zie is dat je redelijk wat moeite moet doen om iets besteld te krijgen (mijn vrouw lukt het meestal snellerHet gros van de bartenders vind ik zelfs heel erg aardig. Het zijn sociale mensen, die ook vaak leuk in gesprek gaan met de klanten.
En denk eraan: de ogen zitten in het gezicht...tony schreef:of altijd naar Hooters gaan natuurlijk![]()
Je hoeft ze toch niet aan te kijken?Dento schreef:En denk eraan: de ogen zitten in het gezicht...tony schreef:of altijd naar Hooters gaan natuurlijk![]()
![]()
Ben ik met je eens, klinkt inderdaad wat overdreven.. ik ga echt niet over de twintig, en dan moet ik ook echt tevreden zijn. Vanavond hebben we nog ergens gegeten, ik gaf bijna 18% (omdat het wat gemakkelijker rekende voor me), zegt m'n vrouw dat ik teveel geef, en zij is echt geen Nederlandse hahadonut schreef:Hij geeft zo 25% als ie tevreden is, wat ik overdreven vind. Maar ja dan krijg ik te horen dat ik de 'frugal' nederlandse ben
Dat doe ik inderdaad precies hetzelfde. Werkt het gemakkelijkste vind ik.donut schreef:In NL tip ik niet volgens percentage maar rond ik het bedrag af op wat uitkomt. 112 euro maak ik gewoon 120 van.
€112 is toch al een mooi rond getaldonut schreef:In NL tip ik niet volgens percentage maar rond ik het bedrag af op wat uitkomt. 112 euro maak ik gewoon 120 van.
[De extensie zip is uitgeschakeld en kan niet langer worden weergegeven.]
Hier in de NJ doe ik ook niet een specifiek percentage. 2 x tax is 14% en 20% is makkelijk uit te rekenen, ik ga daar ergens tussen zitten op een rond bedrag iets hoger of lager afhankelijk hoe tevreden ik ben.donut schreef: In NL tip ik niet volgens percentage maar rond ik het bedrag af op wat uitkomt. 112 euro maak ik gewoon 120 van.
Gelukkig. Ik was al bang dat ik echt veeeel te weinig had gegeven. De juffen (en 1 meester) verdienen niet zoveel, maar wij betalen wel veel. Moeilijk probleem. Ik geef ze ook een kleinigheidje met Valentijn en in de teacher appreciation week.Petra/VS schreef:
Dora, ik heb de juffen e.d. altijd een Nederlands kleinigheidje gegeven. Een "Delfts blauw" doosje stroopwafels, o.i.d. Het hoeft echt niet duur te zijn, maar ik heb wel altijd iets gegeven, dat ze op konden maken. Het lijkt me, dat ze omkomen in de van leerlingen gekregen prulletjes, anders.