kastelke schreef:Kaas is hier ook een probleem. Tenzij ik naar de duurdere verse kazen uit Quebec ga (maar die zijn zoooo duur!)
igourmet.com, heeft echt alles!
Soep moet je vers maken. In het ergste geval: 1 pak (chicken) broth + 2 ajuintjes + 1 groot blik tomaten + 1 blik tomatenpasta. Veel lekkerder dan die blikken soep en ook geen werk.
Of 1 pak broth + wat van die diepvriesgroenten (prei, selder, wortelen,....).
Maar gewoon verse groenten snijden en wat bouillonblokjes (heb je Knorr al gevonden?) is nog het lekkerste.
Oeps, kookinstinct gaat aan

. Als je een lekker tomatensoepje wilt maken:
- Sjalotje (shallot) snijden, niet superfijn maar ook niet grof. Als je geen sjalotten kunt vinden dan een klein (niet zoet) uitje of bosuit (scallion, green onion).
- Half gourmet knoflookje of twee teentjes gedroogde knoflook fijnpersen en hakken
- Wat olijfolie in de pan verwarmen (niet te heet!) en lookje en sjalotje fruiten. Knoflook moet niet bruin worden (bitter!)
- Twee theelepeltjes mosterd toevoegen (gewone dijon)
- Als de ui glazig wordt een flinke scheut cognac toevoegen en flamberen.
- Goed doorroeren en als de alcohol grotendeels weg is (vlam wordt minder) dan afblussen met witte wijn, half flesje oid.
- Wat bouillon toevoegen. Je kunt zelf kiezen of je een kruidenbouillon of een kippen- of vleesbouillon neemt. Je kunt gewoon herb-ox blokjes kopen bij je Albertson's.
- Wat basilicumblaadjes hakken en toevoegen
- Half litertje water toevoegen en dit (rustig) laten pruttelen
- Ondertussen wat tomaten pellen, ongeveer 1kg (even in kokend water tot ze barsten, dan haal je zo het vel eraf)
- Het vlees van de tomaten pureren (als je wilt kun je eventueel snijden en ontpitten, maar dat hoeft niet) en toevoegen aan de soep.
- Rustig laten koken, ongeveer 10 minuutjes. Op smaak brengen met wat peper en eventueel zout
- Ondertussen wat room (100ml oid) mengen met een of twee eidooiers en een klein scheutje azijn.
- Nadat de soep /van de kook/ is het roommengsel voorzichtig inmengen en opdienen. Eventueel garneren met zongedroogde tomaatjes (even meewarmen) en wat basilicumblaadjes.
Variaties:
- Mascarpone toevoegen (laatste fase, wel even meewarmen). Eventueel wat minderen met room in dit geval
- Gehaktballetjes (even gehakt met paneermeel en ei maken, kwartiertje laten rusten in de koelkast, balletjes draaien en apart bakken met een uitje en knoflook. Op smaak brengen met zou en peper). Daarna kort meekoken in de laatste fase van de soep.
- Verse groente (waarom diepvries?) meebakken en/of koken. Stukje prei, worteljulienne, etc.
Eet smakelijk!
Roel.