Pagina 1 van 1
Clam Chowder
Geplaatst: 12 jul 2006, 23:33
door hekkie
Kan iemand mij uitleggen of vertalen wat Clam of Chowder precies is of betekent?
Ik kreeg een verrukkelijke gebonden soep en het leek en smaakte ook alsof er garnaaltjes inzaten, maar ik ben er niet zeker van.
Marjan
Geplaatst: 12 jul 2006, 23:40
door Arjen
Geplaatst: 12 jul 2006, 23:45
door Petra/VS
"Chowder" is een (meestal) romige soep, vooral bekend als corn (mais) chowder of clam chowder. Clams zijn schaaldieren, je kunt die ook gefrituurd of zelfs rauw krijgen. Je hebt New England clam chowder, wat een witte soep is met stukjes aardappel en clams erin of Manhatten clam chowder, die op tomatensoep is gebaseerd (ik vind de laatste lekkerder).
Geplaatst: 12 jul 2006, 23:56
door Arjen
Volgens mij zijn clams geen schaaldieren (kreeften, garnalen etc) maar weekdieren (met schelp). Maar misschien heb je je gewoon vergist in de naam.
Geplaatst: 13 jul 2006, 00:43
door Petra/VS
Oeps, ja, je hebt gelijk, ik dacht aan de categorie "seafood", waar ze bij horen, maar in het Nederlands zijn ze anders onderverdeeld.
Geplaatst: 13 jul 2006, 06:02
door doreennicole
Wij hebben hier in Seattle trouwens ook heerlijke Salmon Chowder!!!
Geplaatst: 13 jul 2006, 08:04
door Liz
En ik heb hier een recept voor Crab Chowder !
Ik heb het nog niet uitgeprobeerd.
Clams zijn inderdaad schelpdieren.
Geplaatst: 13 jul 2006, 09:39
door hekkie
Bedankt allemaal voor het antwoord. Ik ben weer wat wijzer.
Ik begrijp nu dat chowder "gebonden soep" betekent. Dat klopt dus. Ik kreeg een witte zeer romige soep waar ook aardappel in zat. Dat had de serveerster ook al uitgelegd.
"Clam" kon ze niet uitleggen, maar dat is dus een schelpdier. Zoals gezegd had het wat van een garnaal, maar dat dat het niet was wist ik eigenlijk wel zeker.
Ik had dit gerecht besteld omdat het stond aangeprijst als de beste van de hele bay (Morro Bay) en ik mag graag altijd wat nieuws proberen. Je hebt me trouwens ook nieuwsgierig gemaakt naar de tomatenvariant Petra.
Groetjes Marjan
Geplaatst: 13 jul 2006, 19:22
door Rob
Clam is mossel en de beste vindt je in Zeeland

Geplaatst: 13 jul 2006, 19:44
door Joke
Een clam is geen mossel. Een mussel is een mossel.
Geplaatst: 13 jul 2006, 20:22
door Arjen
In culinary use, clam most often refers to the hard clam
Mercenaria mercenaria (NL: Amerikaanse venusschelp) but may refer to other species such as the soft-shell clam
Mya arenaria (NL: Strandgaper).
Bron: wikipedia
clam chowder
Geplaatst: 19 aug 2006, 22:54
door bonbonnekke
Clams zijn inderdaad Venusschelpen in Nederland. Zelf maak ik ook wel eens de witte/romige variant van de clamchowder, alleen gebruik ik er gekookte mosselen voor. Ik heb van allebei de varianten een heerlijk recept, maar ook van maischowder en de zalmchowder. Laat maar weten als je een recept wilt hebben. Ik heb jaren als kok gewerkt, dat doe ik al lang niet meer, maar koken blijft mijn hobby. Ik geef ook wel eens kookworkshops en de zeer uitgebreide Amerikaanse keuken is wel mijn specialiteit.
groetjes,
Marianne
Re: clam chowder
Geplaatst: 20 aug 2006, 11:57
door Becs08
bonbonnekke schreef:Clams zijn inderdaad Venusschelpen in Nederland. Zelf maak ik ook wel eens de witte/romige variant van de clamchowder, alleen gebruik ik er gekookte mosselen voor. Ik heb van allebei de varianten een heerlijk recept, maar ook van maischowder en de zalmchowder. Laat maar weten als je een recept wilt hebben. Ik heb jaren als kok gewerkt, dat doe ik al lang niet meer, maar koken blijft mijn hobby. Ik geef ook wel eens kookworkshops en de zeer uitgebreide Amerikaanse keuken is wel mijn specialiteit.
groetjes,
Marianne
Bonbonneke,
Zou jij het recept van de clamchowder willen posten? Mijn Amerikaanse schoonvader woont hier in Nederland en hij heeft geen idee hoe het gemaakt moet worden, maar hij vind het zooooo verschrikkelijk lekker. Dan ga ik proberen om hem te verrassen.
recept New England Clamchowder
Geplaatst: 21 aug 2006, 17:11
door bonbonnekke
Voor de liefhebbers het recept voor New England Clamchowder:
1 1/2-2 kg venesschelpen of mosselen in de schelp
1 eetlepel maizena
3 3/4 dl water
1 1/2 kilo aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
125 gram bacon of doorregen spek, in blokjes gesneden
1 grote ui gesnipperd
5 dl melk, tegen het kookpunt
2 eetlepels zachte boter
2 eetlepels bloem
5 dl room
snufje gedroogde tijm
zout en peper
vers gehakte peterselie
Borstel de schelpen af en laat ze 30 minuten staan in een schaal water, waar maizena doorheen is geroerd. Spoel ze grondig af.
Doe de schelpen met het water in een grote pan. Breng aan de kook en laat de schelpen 4-5 minuten op middelhoog vuur koken tot ze openstaan. Neem de weekedieren uit hun schelpen en giet alle vocht in de pan terug. Hak de weekdieren fijn en zet weg. Zeef het kooknat.
Kook de aardappelen 3 minuten in kokend, gezouten water en laat ze uitlekken.
Bak het spek in een zware pan op matig vuur goudbruin. Giet het spekvet af op 1 lepel na, voeg de ui toe en fruit die 5 minuten. Roer de melk erdoor en schraap de bodem en de wand van de pan af. Voeg de aardappelen en het gezeefde kooknat toe en breng alles aan de kook. Temper het vuur en laat alles 5 minuten zachtjes koken.
Kneed de boter en bloem tot een zachte pasta en roer die door de chowder. Voeg de room en tijm toe. Breng aan de kook en laat de chowder op laag vuur 5-10 minuten koken tot hij gebonden is. Roer de weekdieren erdoor en kook nog 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met peterselie.
Zelf maak ik hem vaak met mosselen. Dan doe ik alles vanaf stap 3, dus het koken van de aardappelen en roer er op het eind gehakte gekookte mosselen door. Ook vind ik het dan zonde om het beetje spekvet weg te gooien....
Enjoy!!!
Marianne