thebes schreef:De Nederlandse keuken is soms vet en zwaar, maar is het eten in de VS dan zo veel beter?
Ja, de kwaliteit van het voedsel is hoger, wellicht met uitzondering van groenten. Daarmee wil ik niet zeggen dat de gemiddelde Amerikaan zo goed eet -- die eet te vaak en te veel -- maar het is in de U.S. gemakkelijker om voedsel van hoge kwaliteit te vinden. In Holland kan dat ook wel, maar het is wat lastiger.
Ik heb het hier al eens eerder geschreven: genieten van voedsel past niet goed in het traditionele Hollandse cultuurpatroon. In het wat bourgondischer zuiden is het al anders, maar in het calvinistische Holland waren zulke wereldse genoegens maar verdacht. De 'Hollandse keuken' is daarom nooit tot bloei gekomen, en in Nederlandse restaurants volgt men daarom doorgaans verkapte Franse tradities. Echte Hollandse gerechten zul je daar niet vaak aantreffen, Brabantse en Limburgse wat vaker. Grondstoffen van hoge kwaliteit produceert Nederland in voldoende mate, maar het lamsvlees gaat naar Frankrijk, het betere varkensvlees gaat naar Italie om er Parma-hammen van te maken, en de de kwaliteitsgroenten zijn voor de export. De Hollanders geeft z'n geld liever uit aan 'duurzame consumptiegoederen' dan aan frivole dingen als duurder voedsel. Het resultaat is een cuisine die in geen enkel buitenland bekend is of aanzien geniet, en uitmunt in eenpansmaaltijden en allerlei twijfelachtige vleesmengsels. Niets om je voor te schamen overigens. Er zijn erger dingen.
--john