Boek je Amerikareis via een echte USA-expert: Klik hier om alle prijzen voor je USA-reis te vergelijken: vliegtickets, autohuur, rondreis, en meer!
Belangrijk: Nieuwe leden, voltooi je registratie door een nieuw onderwerp te starten in "Nieuwe forumleden introductie"!
Belangrijk: Nieuwe leden, voltooi je registratie door een nieuw onderwerp te starten in "Nieuwe forumleden introductie"!
fooien
fooien
Hallo allemaal,
Van de zomer ga ik voor het eerst naar de vs. Ik heb speciaal voor deze reis een creditcard aangevraagd. In NL betaal ik altijd cash of met pin.
Heb dus geen ervaring creditcard betalen en dus zeker niet in de vs. Zit een beetje met het volgende : geven van fooien. Stel : ik heb op een terras gegeten
met vrienden en ik wil afrekenen met mijn creditcard. De waitress komt naar mij toe en vraagt waarschijnlijk : debit or credit ? Ik zeg credit en de rekening
is : $ 186,40. De bediening was ok. Hoeveel fooi geef ik dan en hoe doe ik dat ?
Van de zomer ga ik voor het eerst naar de vs. Ik heb speciaal voor deze reis een creditcard aangevraagd. In NL betaal ik altijd cash of met pin.
Heb dus geen ervaring creditcard betalen en dus zeker niet in de vs. Zit een beetje met het volgende : geven van fooien. Stel : ik heb op een terras gegeten
met vrienden en ik wil afrekenen met mijn creditcard. De waitress komt naar mij toe en vraagt waarschijnlijk : debit or credit ? Ik zeg credit en de rekening
is : $ 186,40. De bediening was ok. Hoeveel fooi geef ik dan en hoe doe ik dat ?
-
- AllesAmerika.com Webmaster
- Berichten: 5575
- Lid geworden op: 05 sep 2003, 10:34
- Locatie: Louisville, KY
- Contacteer:
Re: fooien
Fooi kun je bij een credit card betaling gewoon invullen onder het kopje "Tip". Jij bepaalt dus hoeveel het totaalbedrag is dat op je credit card wordt genoteerd. Een fooi is meestal minimaal 15% van het bedrag zonder tax, bij zeer goede bediening 20% of meer. Reistip over fooien op AllesAmerika.com
-
- Amerika-expert
- Berichten: 2514
- Lid geworden op: 11 apr 2008, 07:27
- Locatie: Texas
Re: fooien
En er zijn ook meerdere apps voor de Iphone. Is een leuk wedstrijdje, kan docher van 12 het uit haar hoofd uitrekenen voor zoon van 7 het met m'n app uitrekent 

Re: fooien
Een app als deze is heel handig
https://itunes.apple.com/nl/app/id791063318?mt=8

- Frasi
- Amerika-expert
- Berichten: 2158
- Lid geworden op: 06 nov 2011, 20:36
- Partner van: mezelf
- Aantal x V.S. bezocht: 18
- Locatie: Utrecht
- Contacteer:
Re: fooien
Zeker als je met een groep bent, wil de fooi al wel eens bij de rekening opgeteld zijn. Let er dus op dat je niet dubbel tipt: even goed de rekening bekijken.

https://my.flightradar24.com/Frasi
Zuid-Westen ('07,'10,'12,'22); California ('12,'15,'16,'18,'21); Florida ('08,'13,'15,'19); Santa Fe/Yellowstone/Black Hills ('14); NY/Wash.('16); LA ('16); Deep South ('17). NY ('16,'19); Colorado e.o. ('24)
-
- Amerika-ontdekker
- Berichten: 67
- Lid geworden op: 20 sep 2012, 15:18
- Aantal x V.S. bezocht: 5
- Contacteer:
Re: fooien
Altijd heb ik hier het gevoel dat je beduveld word. De ene keer zetten ze het er al bij. De volgende keer moet je het zelf in vullen. Heb al eens bij de Denny's vlakbij LAX een serveerster horen beweren dat 15% verplicht was. Nou dat maak ik zelf wel uit. Ik reken altijd maar zo als je 2tjes $40 opeet sta je met n uurtje buiten. In dat uur bedienen ze n tafel of 6. Maakt 6 x 40= $240 x 15% = $36 per uur. Dat heeft n ober in Nederland niet naast ook nog een basissalaris. Dus ergens tussen de 5 en 10% is rijk betaald. Wat ik me trouwens afvraag is hoe doe je dat bij de McDonald en Subway etc?
Re: fooien
Ten eerste: er wordt niet vaak gevraagd "debit of credit". In Amerika zien debit cards er hetzelfde uit als een credit card: met cijfers in relief erop gedrukt. Voor het betalen is de handeling hetzelfde voor de serveerder/ster: ze 'swiped' de card.
Je krijgt normaliter 2 bonnetjes: 1 voor jou, 1 voor de zaak. Op de bon voor de zaak vul je de hoeveelheid tip in, en je zet je handtekening. Je hebt je kaart al teruggekregen toen je de 2 bonnetjes kreeg, ze hebben je kaart niet nog een keer nodig om je aan te slaan voor de tip.
Als je toegang hebt tot je creditcard gegevens online, zul je vaak zien dat je eerst voorlopig (pending) bent aangeslagen voor het bedrag van het eten, en een paar dagen daarna is de transactie definitief, voor het totaalbedrag inclusief tip.
Het hele proces:
- je krijgt de rekening gepresenteerd (vaak in een mapje)
- je stopt je credit card in het mapje en legt die op de rand van de tafel (veel mapjes hebben een vakje voor de card, zodat ie uitsteekt en het duidelijk te zien is voor de serveerster dat ze de map mee kan nemen
- serveerster swiped je card en komt terug met het mapje, met alle bonnetjes erin (2x betaalbon, 1x orginele restaurantbon)
- vul de tip in en zet je handtekening op de 'vendor' copy
- neem je card en de guest copy mee, laat de vendor copy achter in het mapje.
- sta op en verlaat de zaak
Je krijgt normaliter 2 bonnetjes: 1 voor jou, 1 voor de zaak. Op de bon voor de zaak vul je de hoeveelheid tip in, en je zet je handtekening. Je hebt je kaart al teruggekregen toen je de 2 bonnetjes kreeg, ze hebben je kaart niet nog een keer nodig om je aan te slaan voor de tip.
Als je toegang hebt tot je creditcard gegevens online, zul je vaak zien dat je eerst voorlopig (pending) bent aangeslagen voor het bedrag van het eten, en een paar dagen daarna is de transactie definitief, voor het totaalbedrag inclusief tip.
Het hele proces:
- je krijgt de rekening gepresenteerd (vaak in een mapje)
- je stopt je credit card in het mapje en legt die op de rand van de tafel (veel mapjes hebben een vakje voor de card, zodat ie uitsteekt en het duidelijk te zien is voor de serveerster dat ze de map mee kan nemen
- serveerster swiped je card en komt terug met het mapje, met alle bonnetjes erin (2x betaalbon, 1x orginele restaurantbon)
- vul de tip in en zet je handtekening op de 'vendor' copy
- neem je card en de guest copy mee, laat de vendor copy achter in het mapje.
- sta op en verlaat de zaak
===== Permanent Resident since July 23, 2014 =====
Re: fooien
Wanneer we tevreden zijn geven we altijd minimaal 10% fooi. Doe ik hier in NL ook. Soms (iets) meer of (iets) minder om het bedrag af te ronden. Bij de transfer van luchthaven naar hotel of VV altijd een of twee dollar per koffer.
In NYC vonden we het enorm irritant dat men bij voorbaat al liep te leuren om een fooi. Twee biertjes voor 12 dollar en dan vragen of we het wisselgeld van 20 dollar terug willen? " ja" dus. Maar ik besef dat fooi een groot gedeelte uitmaakt van het totale inkomen.
In NYC vonden we het enorm irritant dat men bij voorbaat al liep te leuren om een fooi. Twee biertjes voor 12 dollar en dan vragen of we het wisselgeld van 20 dollar terug willen? " ja" dus. Maar ik besef dat fooi een groot gedeelte uitmaakt van het totale inkomen.
1979: NYC, Ohio
1980: NYC, Ohio, Kentucky
2013: NYC, rondreis New England
2014: Chicago naar San Francisco
1980: NYC, Ohio, Kentucky
2013: NYC, rondreis New England
2014: Chicago naar San Francisco
- frans&esmé
- Amerika-ontdekker
- Berichten: 57
- Lid geworden op: 17 aug 2009, 20:44
- Aantal x V.S. bezocht: 2
- Locatie: den haag
Re: fooien
Ik vind het altijd wel grappig die verhalen over de fooien in Amerika en hoeveel, de een zegt 15% is de "regel" en voor kruiers of buschauffeurs $2, maar mijn ervaring hier in Nederland is (ik ben touringcarchauffeur geweest) met Amerikanen dat ze zich meestal zo snel mogelijk uit de voeten maakte als het op fooi aankwam. Als ik dan 50 passagiers had, waar ik echt wel leuk contact mee had gehad tijdens de reis, dan mocht ik blij zijn als ik aan het eind van de dag €15,-- in mijn handen had, er waren ook goeie dagen maar dit was meer uitzondering.
-
- Amerika-expert
- Berichten: 3071
- Lid geworden op: 18 apr 2009, 12:32
- Aantal x V.S. bezocht: 12
- Locatie: Utrecht
- Contacteer:
Re: fooien
Zo makkelijk is het niet. De serveerster moet haar fooien weer delen met de keuken, bordenwassers en andere personeelsleden. Dit gaat zover dat op sommige plaatsen een serveerster toelegt op een tafel die minder dan 10% fooi geeft.frans_van_hooft schreef:Altijd heb ik hier het gevoel dat je beduveld word. De ene keer zetten ze het er al bij. De volgende keer moet je het zelf in vullen. Heb al eens bij de Denny's vlakbij LAX een serveerster horen beweren dat 15% verplicht was. Nou dat maak ik zelf wel uit. Ik reken altijd maar zo als je 2tjes $40 opeet sta je met n uurtje buiten. In dat uur bedienen ze n tafel of 6. Maakt 6 x 40= $240 x 15% = $36 per uur. Dat heeft n ober in Nederland niet naast ook nog een basissalaris. Dus ergens tussen de 5 en 10% is rijk betaald. Wat ik me trouwens afvraag is hoe doe je dat bij de McDonald en Subway etc?
Live vanaf 10-11 Hawaii http://2014hawaii.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Rondreis van Washington DC naar Orlando **Weekje Florida, omgeving Inverness. oa Discovery Cove **Low budget NY en DC tijdens hurricane Sandy
Rondreis van Washington DC naar Orlando **Weekje Florida, omgeving Inverness. oa Discovery Cove **Low budget NY en DC tijdens hurricane Sandy
Re: fooien
Je formule klopt niet.
1. Katja wees er al op dat fooien meestal gedeeld moeten worden met andere werkers, die niet met publiek in aanraking komen. En die allemaal ook voor ong. minimumloon staan te buffelen - dus dat extraatje hard nodig hebben.
2. Het is niet altijd even druk in een restaurant. Drukte wordt niet alleen beïnvloedt door tijd van de dag, maar ook door het weer, ec. situatie in het gebied waar het restaurant staat, enz.
3. De meeste serveersters/serveerders werken geen 40 uur maar 30 uur of zelfs minder - zodat ze niet voor ziektenkostenverz. in aanmerking kunnen komen.
4. Basisloon voor tip-jobs is laag, hoeft van Fed. maar $ 2.13 per uur te zijn. Sommige staten hebben de lat wat hoger gelegd.
5. De serveerster betaalt belastingen (oa. pay-roll, medicare, SDI) over haar inkomen.
6. Als de IRS denkt dat niet genoeg tips worden opgegeven, vragen ze de omzetten op van het etablissement. Dan wordt gerekend dat een serveerster minstens 10% tip krijgt over de aan voedsel/drank uitgegeven bedragen.
7. De meeste bazen verzamelen de tips en vullen eerst het verschil aan tussen Fed. tiploon en het staats tiploon. Het overgebleven bedrag wordt dan verdeeld.
8. Ik heb begrepen dat klanten die weggaan zonder te betalen, hun saldo wordt afgetrokken van de tips van de bewuste serveerster die ze in haar straatje had.
De US heeft gekozen voor een systeem waarbij men prijzen laag houdt met goedkope arbeidskrachten. De consument hoort dan dat inkomen aan te vullen met fooien en kan zich daarbij baseren op hoe tevreden hij/zij was met de service. Maar 20% wordt toch gezien als de gemiddelde fooi. Ben je echt heel tevreden dan geef je 25%. Was je ontevreden dan kun je naar 15% gaan of zelfs - heel erg ontevreden - naar 10 % zakken.
Bij lagere bedragn kom je snel iets hoger uit. Bij echt hogere bedragen kan ik me denken dat het percentage gaat zakken.
Zaken als Mikkie D, SubWay, Starbucks hebben vaak een potje op de counter staan waarin je een fooitje in kunt stoppen.
Mbt. swipen van je kaart - ik las de tip mee te lopen naar waar er geswiped wordt zodat je zeker kunt zijn dat je kaart niet extra is geswiped voor louche doeleinden. Ik doe het in iedere geval nu altijd.
1. Katja wees er al op dat fooien meestal gedeeld moeten worden met andere werkers, die niet met publiek in aanraking komen. En die allemaal ook voor ong. minimumloon staan te buffelen - dus dat extraatje hard nodig hebben.
2. Het is niet altijd even druk in een restaurant. Drukte wordt niet alleen beïnvloedt door tijd van de dag, maar ook door het weer, ec. situatie in het gebied waar het restaurant staat, enz.
3. De meeste serveersters/serveerders werken geen 40 uur maar 30 uur of zelfs minder - zodat ze niet voor ziektenkostenverz. in aanmerking kunnen komen.
4. Basisloon voor tip-jobs is laag, hoeft van Fed. maar $ 2.13 per uur te zijn. Sommige staten hebben de lat wat hoger gelegd.
5. De serveerster betaalt belastingen (oa. pay-roll, medicare, SDI) over haar inkomen.
6. Als de IRS denkt dat niet genoeg tips worden opgegeven, vragen ze de omzetten op van het etablissement. Dan wordt gerekend dat een serveerster minstens 10% tip krijgt over de aan voedsel/drank uitgegeven bedragen.
7. De meeste bazen verzamelen de tips en vullen eerst het verschil aan tussen Fed. tiploon en het staats tiploon. Het overgebleven bedrag wordt dan verdeeld.
8. Ik heb begrepen dat klanten die weggaan zonder te betalen, hun saldo wordt afgetrokken van de tips van de bewuste serveerster die ze in haar straatje had.
De US heeft gekozen voor een systeem waarbij men prijzen laag houdt met goedkope arbeidskrachten. De consument hoort dan dat inkomen aan te vullen met fooien en kan zich daarbij baseren op hoe tevreden hij/zij was met de service. Maar 20% wordt toch gezien als de gemiddelde fooi. Ben je echt heel tevreden dan geef je 25%. Was je ontevreden dan kun je naar 15% gaan of zelfs - heel erg ontevreden - naar 10 % zakken.
Bij lagere bedragn kom je snel iets hoger uit. Bij echt hogere bedragen kan ik me denken dat het percentage gaat zakken.
Zaken als Mikkie D, SubWay, Starbucks hebben vaak een potje op de counter staan waarin je een fooitje in kunt stoppen.
Mbt. swipen van je kaart - ik las de tip mee te lopen naar waar er geswiped wordt zodat je zeker kunt zijn dat je kaart niet extra is geswiped voor louche doeleinden. Ik doe het in iedere geval nu altijd.
Re: fooien
Geeft een fooi van 15% al aan dat je ontevreden was? Ik dacht dat 15% toch wel redelijk middel was en dat je daar niet mee aangaf dat het slecht was.
-
- Amerikafan
- Berichten: 139
- Lid geworden op: 02 sep 2013, 11:26
- Aantal x V.S. bezocht: 5
- Locatie: Maastricht
Re: fooien
Als je bv de warner-bros-studio-tour en alcatrez tour doet hoeveel fooi is dan aangeraden?
- ned in MO
- Amerika-expert
- Berichten: 6813
- Lid geworden op: 02 jan 2007, 18:16
- Locatie: Bradenton, FL
- Contacteer:
Re: fooien
Ben je heel erg tevreden 25%? Wat doet ze dan extra? Je schoenen poetsen, je gebit schoonpeuteren? Je mond afvegen?
Als het gewoon netjes gedaan wordt zoals het hoort tip je 15-20%. Gooien ze er met de pet naar? Dan gewoon geen tip.
Meelopen met je credit card? Nog nooit gedaan. Is ie tegen verzekerd en daarbij is het ook nog nooit misgegaan.
Verzekering is ook een hoop geleuter. Je kunt je gewoon zelf verzekeren. Doe ik ook. Al jaren. Kan je net zo veel of weinig werken als je wilt.
Ik vind presentatie ook belangrijk. Onverzorgd en kaugom kauwen? afgebladderde afgekloven vingernagels? Weinig tip. Getuigt van desinteresse naar de klant toe.
Ook relateer ik mijn tip niet naar wat het eten kost want verschil in service is er niet. In een goedkoop restaurant tip ik dus relatief veel meer.
Als het gewoon netjes gedaan wordt zoals het hoort tip je 15-20%. Gooien ze er met de pet naar? Dan gewoon geen tip.
Meelopen met je credit card? Nog nooit gedaan. Is ie tegen verzekerd en daarbij is het ook nog nooit misgegaan.
Verzekering is ook een hoop geleuter. Je kunt je gewoon zelf verzekeren. Doe ik ook. Al jaren. Kan je net zo veel of weinig werken als je wilt.
Ik vind presentatie ook belangrijk. Onverzorgd en kaugom kauwen? afgebladderde afgekloven vingernagels? Weinig tip. Getuigt van desinteresse naar de klant toe.
Ook relateer ik mijn tip niet naar wat het eten kost want verschil in service is er niet. In een goedkoop restaurant tip ik dus relatief veel meer.
Re: fooien
Vind 5% tot 10% fooi heel erg karig om eerlijk te zijn. De meeste serveersters werken voor hun fooi en zoals gezegt, ze delen dit ook nog eens met de rest van de crew.$36 per uur delen door x (waar x het aantal medewerkers van het restaurant is INCLUSIEF keuken personeel).frans_van_hooft schreef:Altijd heb ik hier het gevoel dat je beduveld word. De ene keer zetten ze het er al bij. De volgende keer moet je het zelf in vullen. Heb al eens bij de Denny's vlakbij LAX een serveerster horen beweren dat 15% verplicht was. Nou dat maak ik zelf wel uit. Ik reken altijd maar zo als je 2tjes $40 opeet sta je met n uurtje buiten. In dat uur bedienen ze n tafel of 6. Maakt 6 x 40= $240 x 15% = $36 per uur. Dat heeft n ober in Nederland niet naast ook nog een basissalaris. Dus ergens tussen de 5 en 10% is rijk betaald. Wat ik me trouwens afvraag is hoe doe je dat bij de McDonald en Subway etc?
Een nette regel wat de meeste mensen doen die ik ken is:
10% als de service slecht was (als het bar slecht is helemaal niets zelfs).
15% als de service gemiddeld was.
20% tot 25% als de service echt helemaal top is.
Sommige restaurants zetten op het bonnetje hoeveel 15% 20% of zelfs 25% is. En meestal als je met een groep van 8 of meer personen bent is de fooi inbegrepen op het eindbedrag.
Voor een tour als dit is het aan jou zelf wat je het waard vond. Uit ervaring (zelf als tour guide gewerkt) kan fooi tussen de $5 en $20 liggen, het is maar net hoe de ervaring voor jou was. Denk dat $5 en $10 dollar het meest uitgegeven word aan tour guides als fooi.AstridenRaoul schreef:Als je bv de warner-bros-studio-tour en alcatrez tour doet hoeveel fooi is dan aangeraden?
-
- AllesAmerika.com Webmaster
- Berichten: 5575
- Lid geworden op: 05 sep 2003, 10:34
- Locatie: Louisville, KY
- Contacteer:
Re: fooien
Het moge duidelijk zijn, iedereen heeft een eigen idee bij het betalen van fooi en dat is prima.
Ik moet zeggen dat ik als oorspronkelijk 'zuunige Hollander' gedurende de laatste 9+ jaar steeds "minder streng" ben geworden met het geven van fooi. Het komt maar zeer weinig voor dat ik niet of nauwelijks fooi geef (ze moeten het dan echt wel bont maken), maar steeds vaker dat ik meer geef bij een attente en vriendelijke ober. Ze worden echt niet miljonair met hun restaurantbaantje!
Ik moet zeggen dat ik als oorspronkelijk 'zuunige Hollander' gedurende de laatste 9+ jaar steeds "minder streng" ben geworden met het geven van fooi. Het komt maar zeer weinig voor dat ik niet of nauwelijks fooi geef (ze moeten het dan echt wel bont maken), maar steeds vaker dat ik meer geef bij een attente en vriendelijke ober. Ze worden echt niet miljonair met hun restaurantbaantje!
-
- Amerikafan
- Berichten: 139
- Lid geworden op: 02 sep 2013, 11:26
- Aantal x V.S. bezocht: 5
- Locatie: Maastricht
Re: fooien
Dank je Big_ Mo. Is dit per persoon? Wij gaan met zijn vijven (2 volw en 3 "kids" van 20, 18, en 16)
-
- Amerikakenner
- Berichten: 529
- Lid geworden op: 14 jun 2013, 15:24
- Aantal x V.S. bezocht: 6
- Locatie: merksem
Re: fooien
Vergeet ook niet dat je bvb in Belgie automatisch 16 % dienstgeld bijbetaald, dat zit in de prijs inbegrepen. Ik vind dat als je de prijzen vergelijkt, je ongeveer hetzelfde betaald met je tip in Amerika bijgeteld, als bij ons in vergelijkbare zaken. Wij geven ook nog iets bij als we goed bediend worden, dan ga je ook de richting van 20 % uitkomen.
Re: fooien
Ik ben eens gaan na vragen bij wat collegas hier op kantoor en een collega die tour guide was bij Wendella Boats hier in Chicago. Mijn collega doe tour guide was op de boot zegt ook dat ze vanalles tussen $0 en een complimentje heeft gezien tot $20.AstridenRaoul schreef:Dank je Big_ Mo. Is dit per persoon? Wij gaan met zijn vijven (2 volw en 3 "kids" van 20, 18, en 16)
Dit is iets wat ik zelf altijd doe, kijk hoe de tour was. Was het informatief en niet een saaie preek. Was er interactie met de mensen. Heeft de gids zijn / haar best gedaan om het leuk te maken. En dan hiervandaan kijk je wat jullie het waard vonden. Houd in rekening $20 is echt subliem werk.
Sommige collegas van mij zeggen dat ze meestal niet eens fooi geven na een tour. Ik geloof ook dat de meeste tour guides op minimum wage zitten. Meer over minimun wage per staat: http://www.ncsl.org/research/labor-and- ... chart.aspx
Hoop dat het beetje nuttig was
- vana
- Amerika-expert
- Berichten: 12800
- Lid geworden op: 14 okt 2003, 15:50
- Aantal x V.S. bezocht: 4
- Locatie: Noord-Holland
- Contacteer:
Re: fooien
Maar in de meeste restaurants lopen meerdere serveersters rond. Die krijgen ook fooi (bijvoorbeeld totaal 36 per uur)Big_Mo schreef:De meeste serveersters werken voor hun fooi en zoals gezegt, ze delen dit ook nog eens met de rest van de crew.$36 per uur delen door x (waar x het aantal medewerkers van het restaurant is INCLUSIEF keuken personeel).
Het keukenpersoneel+ de ander serveersters delen ook weer in de fooi van hun andere collega's.